
Nibble gårdsgris
Vår egen personal sköter om grisarna och utför allt från inseminering, till att agera smågrissköterska när det är dags för suggorna att grisa. I de nya stallarna kan grisen välja mellan att vara inne eller ute efter humör, med svalkande dusch var 20:e minut när det är över 20 grader varmt.
Varumärket Nibble gårdsgris bildades 1999 i samarbete med Sabis i Stockholm.

Grisning
Avvänjning
Suggorna flyttar från grisningsavdelningen och går till en väl rengjord betäckningsavdelning. På plats träffar suggan galten och insemineras av kunnig personal. Denna avdelning är en så kallad lösdrift, full av ”bökvänlig” ströbädd. Suggan går i lösdrift under hela dräktigheten, på så vis får hon gott om motion och är väl rustad för kommande grisning.
Kastrering


Slutuppfödning
Två viktiga förutsättningar för en bra uppfödning är dels ett gott samspel mellan grisar och skötare, dels lokaler som är anpassade efter grisens behov men också är en bra arbetsmiljö.

Varumärket Nibble Gårdsgris
Det upplägg man kom överens om hade som en viktig komponent att så ofta som möjligt möta konsumenterna i butikerna. Det föll väldigt väl ut. Med burlesk västmanländsk humor konstaterar Sven-Erik att ”Vi har lyckats sätta ett ansikte på grisen.” Konsumentmötena i butikerna har ett dubbelt syfte. Dels handlar det om att informera om hur grisarna föds upp, dels att ta till sig vad kunderna önskar inte minst vad gäller nya produkter och även i inhysning och skötsel av grisarna. Stockholmarna är inte lätt flirtade utan det tog många år att arbeta in Nibbles varumärke. Numer kommer önskemål hela tiden om nya varor, så strategin har fungerat väl. Därför har flera butiker och restauranger Nibble Gårdsgris i diskarna.
2019 firar varumärket Nibble Gårdsgris 20-år.
Italiensk tradition med svensk kvalitet


Mersmak
Omega 3
Solenergi

Ecce Naturae - En tredje väg
För att begränsa vår påverkan på naturen har KRAV och Svenskt Sigill tagit fram ett regelverk för klimatcertfiering av livsmedel. Vi vill utgå från detta regelverk, men även ta ett steg till genom att ta större hänsyn till djurens välmående och markens förvaltning. Man får inte fastna i ett statiskt regelsystem utan vi måste ha krav på oss att kontinuerligt förbättra villkoren och utveckla möjligheterna.
Naturens kretslopp, hänsyn till djur och människors välmående, omtanke, omsorg och integritet ska vara vägledande genom att lyssna på djuren, växterna och marken har att berätta.

Växtodling
Fokus är att stärka jordens långsiktiga produktionsförmåga genom att:
- ta hänsyn till och gynna markens djurliv och biologiska mångfald
- bibehålla och öka mullkapitalet genom årlig naturlig gödsling
- tillföra den växtnäring som årligen försvinner med skörden
- bedriva växelbruk som inte utarmar jorden och även minskar risken för sjukdomar
- odla baljväxter och klöver i växelbruket för att minska behovet av mineralgödsel
- minimera markpackningen genom få överfarter med lätta och anpassade maskiner
- utnyttja gps och annan teknik för att minimera körning och utvärdera markens behov
- endast använda växtskyddsmedel för att få friska växter och uppnå livsmedelssäkerhet
- minimera läckage av CO2, kväve, fosfor och lustgaser genom att enbart gödsla:
- -den mängd växten behöver, när växten vill ha det
- -på ett sådant sätt så att växten kan tillgodogöra sig innehållet
- -aldrig på växten utan på uppblött jord för att komma ner till växtens rotsystem
Djuruppfödning
Grundtanken är att man har uppfödning, inte produktion av djur. Målsättningen är att:
- djuren ska vara friska och må bra
- inga djur ska behöva lida eller ha brist på näringsämnen
- djuren ska få en väl sammansatt och näringsriktig kost
- kosten ska vara anpassad till djurens ålder och behov
- utfordring ska ske med hänsyn till djurens dygnsrytm
- gärna närodlat foder, men viktigast är alltid kvalitén på fodret
- byggnader och inredningar ska anpassas utifrån djurens villkor
- hänsyn och respekt ska visas till djuren
- djuren ska få omtanke och omsorg
- fortlöpande utveckla metoder och lösningar för att bibehålla låg dödlighet
Konsumentens förtroende
Byggnader
Detta ger:
Spårbarhet
Klimat



Premium - matkvalité
Välmående grisar som är kvalitéts- och klimatcertifierade ger dig vid varje måltid en smaksensation.
”Det som beskrivits som Nibbles miljöarbete är som en väg med milstolpar. Vi har passerat ett antal, men vägen är lång.”