Stekt sidfläsk Nibble
Stekt sidfläsk med öländsk lufsa, kantareller och rårörda lingon

800 g skivat sidfläsk
4 skalade råa potatisar
2 kalla, skalade kokta potatisar
1 liten gul lök
1 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
1 kryddmått malen kryddpeppar
2 msk smör
200 g kantareller
rårörda lingon

När man gör Lufsa kan man hälla smeten i en stor form eller som vi valt i portionsformar. Sätt ugnen på 200°. Smörj formarna med smör. Riv alla potatisar och löken fint. Blanda med mjölk, mjöl och ägg. Smaka av med salt och peppar. Fyll smeten i formarna, klicka över lite smör och baka i ugn 30 minuter eller tills smeten stelnat. Lossa från formarna med en kniv. Stjälp upp på en plåt och grädda utan formar några minuter för att få en frasig yta. Stek fläsket och smörfräs kantarellerna. Servera med rårörda lingon och njut.

Recept Raggmunk Nibble
Raggmunk med fläsk

Rimmat sidfläsk Nibble,
ca 100 g per portion.
800 g fast potatis, till exempel Asterix
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
4 msk smör
äpple
vitkål
trattkantareller
salt och peppar efter smak

Blanda vetemjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och ett lätt uppvispat ägg. Skala, skölj och finriv potatisen. Lägg potatisen i en sil och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Blanda ner potatisen i äggsmeten. Hetta upp lite smör i en stekpanna. Klicka i smeten och grädda raggmunkarna gyllenbruna på båda sidor. Servera dem med nystekt sidfläsk och en garnityr av äpple, vitkål och trattkantareller samt rårörda lingon.

Garnityr
Tärna ett gott svenskt äpple, till exempel Ingrid Marie eller Aroma. Strimla vitkål och fräs den i lite smör tillsammans med äppelbitarna och trattkantarellerna. Du kan även tillsätta andra grönsaker för att få ännu mer vitaminer i maten.