Recept Fläskfilé Nibble
Fläskfilé med varm grekisk sallad

Fläskfilé Nibble, cirka 180 g per portion
Olivolja
Citronskal
Svartpeppar
Oxbuljong
Salt

Putsa fläskfilén och skär upp den i skivor, cirka 2 cm tjocka. Lägg köttet i en bunke med olivolja, finrivet citronskal och generöst med nymald svartpeppar. Häll i några droppar koncentrerad oxbuljong. Marinera köttet en stund. Grilla eller stek köttet så att det får en fin stekyta, cirka 2–3 minuter på varje sida. Smaksätt med salt och peppar. Servera med en varm grekisk sallad.

Varm grekisk sallad
Grekisk sallad är alltid gott på sommaren. Här har vi gjort den varm som ett tillbehör till fläskfilén. Vill du göra salladen matigare kan du blanda i rostad hel färskpotatis.

1 gurka
200 g fetaost i bit
4 tomater
1 rödlök
1 kruka basilika
Olivolja
1 dl kalamataoliver
Salt
Nymald svartpeppar

Dela gurkan och ta bort kärnhuset. Skär gurkan och fetaosten i stavar. Skär tomaterna i grova bitar. Skala och skiva rödlöken. Grovhacka basilikan. Fräs gurkan i olivolja på svag värme 4–5 minuter. Tillsätt tomater, rödlök och fetaost och fräs ytterligare ca 2 minuter. Vänd ner basilika och oliver. Lägg upp, salta och peppra.

Grillad fläskfile Nibble
Grillad fläskfilé med halstrad sparris, tomater och basilika

700 g fläskfilé
1 knippe gotlandssparris
1 ask viken tomater
1 knippe basilika
1 dl creme fraiche

Stycka fläskfilén i medaljonger. Finhacka eller mixa basilikan, blanda med creme fraiche och smaka av med salt och svartpeppar. Tomaterna delas och torkas i ugnen på 90° i 1 1/2 h med salt och peppar på toppen. Det går utmärkt att byta vikentomaterna mot soltorkade eller råa tomater vända i olivolja, salt och peppar.

Sparrisen skalas om skalet är grovt annars går det bra att råsteka den i olja tills den mjuknar. Grilla fläskfilén och lägg upp allt på ett fat med lite olivolja över. Koka vatten och slå på nudlarna, låt dra i 3 minuter. Kyl ner i kallt vatten och låt rinna av. Hyvla morötterna på längden med en osthyvel. Skölj och finstrimmla paprika och kinakål. Gör en marinad av soya, vitlök, vinäger, lime och råsocker. Blanda allt och låt marinera 15 minuter. Strö över grovhackad koriander och mynta.

Recept Prosciuttolindad flaskfile Nibble
Prosciuttolindad fläskfilé med melonsallad och getostcréme

Prosciuttolindad fläskfilé
600g putsad fläskfilé
4 skivor prosciutto
salt och svartpeppar

Krydda filén med salt och peppar. Linda prosciutton runt filén och grilla på medelstark värme tills innertemperaturen är 58°. Låt vila 10 minuter. Till dessa härliga smaker passar det bra med en smörfylld bakpotatis.

Melonsallad med gurkcitronette
200 g galiamelon
200 g röd vattenmelon
½ gurka
2 msk citronsaft
¼ röd chilifrukt
15 g gräslök
flingsalt

Skala, kärna ur och skär melonerna i 2 cm stora bitar. Skala och dela gurkan. Tag bort kärnhuset med en tesked. Mixa den ena hälften av gurkan och tärna den andra fint. Hacka chili och gräslök. Blanda alltsammans, smaka av med salt och låt marinera 15 minuter före servering.

Getostcréme
100 g getost
1½ dl kesella
20 g babyspenat
1 kryddmått rosmarin
1 tsk honung
1 tsk citronsaft
1 msk olivolja
salt och peppar

Mixa allt till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.