Apelsin- och pepparstekt fläskkarré med rödkål
4 skivor Nibble karré,
ca 180 g per portion
1 msk honung
finrivet skal från 1 apelsin
2 msk rapsolja
vitpeppar
Lägg ner köttet i en bunke och blanda med honung, apelsinskal, rapsolja och rejält med nymalen vitpeppar. Marinera gärna köttet över natten. Grilla skivorna i en het panna så att de får en fin stekyta. Efterstek i ugnen så blir inte honungsmarinaden så svart. Garnera köttet med några droppar rapsolja, nymald vitpeppar och några kvistar persilja. Servera med rödkålen.
Rödkål
1 ½ kg rödkål
2 gula lökar
3 syrliga äpplen
2 msk smör
1 tsk salt
½ tsk mald kryddpeppar
½ tsk malda nejlikor
4 smk sirap
2 msk rödvinsvinäger
2 msk svartvinbärsgelé
1 dl rödvin
Skär kålen i strimlor. Skala lök och äpplen och skär dem i klyftor. Smält smör i en stor fryta och lägg i kål, lök och äpple. Tillsätt salt och kryddor. Koka under lock på svag värme i 40-50 minuter. Smaksätt med sirap, vinäger, gelé och rödvin och koka sakta i ytterligare 15-20 minuter. Smaka av.
Vill du göra det ännu enklare kan du prova en snabbvariant på rödkål. Fräs strimlad rödkål i lite smör tillsammans med finhackad rödlök och en matsked rödvin. Smaka av med salt och peppar.
Jerkmarinerad fläskkarré i lergryta
600 g fläskkarré
200 g morot
200 g palsternacka
400 g potatis
200 g purjolök
8 st vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
salt & peppar
Gnid in köttet med kryddblandningen och låt marinera i plastpåse minst 4 timmar. Lägg grytan i vatten i 20 minuter. Skala rotfrukter och potatis. Dela purjolöken. Skölj noga. Skär allt i stora bitar. Skala vitlöken. Lägg allt utom köttet i grytan. Krydda med salt och peppar. Slå över vinet. Lägg på köttet. Sätt på locket och ställ in i förvärmd ugn. 225 grader ca: 75 minuter eller tills köttet är 68 grader i mitten. Servera med aivar relish, finns att köpa färdig i butik.
Jerkmarinad (från Karibien)
1 st grön chilifrukt
1/2 purjolök
1 msk riven färsk ingefära (eller torkad)
4 st vitlöksklyftor
5 st svartpepparkorn
1 st kanelstång
1 tsk cayennepeppar
3 msk farinsocker
1/2 dl limejuice
2 msk rödvinsvinäger
2 tsk salt
1/2 dl olivolja
Dela purjon på längden och skölj den noga. Hacka purjon och chilin grovt. Krossa svartpeppar och kanel i en mortel. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa i korta intervaller tills du får en finhackad men inte helt slät pasta.