Recept Fläsklägg Nibble
Fläsklägg med rotmos

1 kg rimmad fläsklägg från Nibble
2 l vatten
4 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 tsk timjan
2 gula lökar

Koka upp vatten i en rymlig gryta. Lägg ner läggen i vattnet, kryddorna och löken. Koka sakta under lock i 1–2 timmar tills köttet kan lossas från benen. Spara kokspadet.

Rotmos
1 kg kålrötter
2 morötter
5 potatisar av mjölig sort
kokspadet från fläskläggen
ev lite salt
nymalen vitpeppar
1 msk smör

Skala kålrötter, morötter och potatis. Skär dem i stora bitar. Koka kålrötter och morötter nästan mjuka i kokspadet, cirka 30 minuter. Lägg i potatisen och koka tills allt är mjukt. Häll av spadet, men spara 2 dl. Mosa grönsakerna till en puré. Späd med 1–2 dl av spadet och smaka av med salt och vitpeppar. Rör till sist ner en klick smör.

Lägg en klick smör och lite persilja i kokspadet så får du en god sås. Servera läggen med en riktigt god senap, eller laga din egen.

Köp alltid med dig en riktigt god senap när du är ute och reser. Ett annat ekonomiskt alternativ är att blanda ihop resterna i olika senapsburkar till en, så har du en god senap till läggen.

Recept honungsgriljerad fläsklägg Nibble
Honungsgriljerad fläsklägg med ugnsrostad pumpa, rotfrukter och scharlottenlök

1 kg fläsklägg
1 gul lök i klyftor
2 lagerblad
½ tsk kryddnejlikor
1 tsk senapsfrön
1½ dl vatten
1½ dl öl av bayertyp (halvmörk)
1 dl flytande honung
2 msk smör
salt och peppar
1-2 msk maizenamjöl

Skölj av fläsklägget och torka med hushållspapper. Skär in svålen. Krydda med salt och peppar. Smält smöret i en stekpanna och bryn runtom i 10 minuter. Flytta över till en ugnssäker form (även stekskyn som bildats). Lägg i lök, lagerblad, nejlikor och senapfrön. Tillsätt kokande vatten. Baka av i ugn på 200° i ca: 1 timme. Blanda öl och honung. Vänd och pensla regelbundet med blandningen. Vid behov späd med mer vatten. Ta ut läggen och håll varm. Sila av skyn, koka upp och red av med maizena så har du en mustig sås.

200 g butternutpumpa (en fast sort som passar bra att rosta)
200 g palsternacka
200 g morot
200 g potatis
200 g hela skalade schalottenlökar
1 msk hackad färsk salvia
2 msk flytande honung
½ dl olivolja
salt och peppar

Skala pumpa, rotfrukter och potatis. Skär i stora bitar och blanda med lök, olivolja, honung och kryddor i en ugnssäker form. Rosta i ugn på 190° ca: 25 minuter. Servera med en god senap och rätten är fulländad. SMAKLIG SPIS!

Recept Brässerad fläsklägg Nibble
Brässerad fläsklägg med rotfrukt och hemlagad senap

2 kg rimmad Nibble fläsklägg med ben, (1kg utan ben).
1 gul lök
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
2 morötter
1/2 kålrabbi
2 palsternackor
salt
vitpeppar

Skölj fläskläggen under kallt vatten och koka upp den i rikligt vatten. Skumma av och tillsätt grovt skuren lök och morot, till sist vitpeppar. Låt sjuda ca 1 timme och prova sedan med en stekgaffel då köttet skall släppa lätt från benet. Skala och koka rotfrukterna i 5 min. Skär upp köttet och slå buljonger och rotfrukteröver. Servera med hemlagad senap eller Nibble Whiskysenap.

Recept Fläsklägg 2 Nibble
Fläsklägg med kantareller, äpple och dill

1 kg kokt benfri lägg från Nibble
2 svenska äpplen, Ingrid Marie eller Aroma
7–8 dl trattkantareller
dill

Skär äpplena i klyftor. Fräs äppelklyftorna och trattkantarellerna i lite smör och olja och smaksätt med salt och peppar. Det är också gott att fräsa med lite savojkål om du vill ha lite extra grönsaker. Ta av svålen och skiva upp den i ½ cm tjocka skivor. Värm upp skivorna i lite buljong och garnera dem med dill. Garnera med svamp,äpplen och dill och servera med en kryddig kall sås.

Kall sås
1 dl crème fraîche
½ rivet äpple, Ingrid Marie
hackad dill
1 tsk curry
salt och peppar

Tips! Koka curryn i lite vatten eller äppeljuice och sila genom en tesil. Då får du en len currysmak i såsen utan gryn.