Apelsin och salviakryddad skinkstek med portvinskokta victoriaplommon

Skinkstek
• 800 g skinkstek
• 15 blad färsk salvia
• skalet från 1 apelsin
• 1 röd chilifrukt
• salt och svartpeppar
• 1 msk rapsolja

Stöt apelsinskal, chili och kryddor i en mortel till en grov pasta. Knåda in köttet med pastan, lägg i en plastpåse och låt marinera 24 timmar i kylskåp. Bryn steken runt om i het panna med olja. Sätt in i förvärmd ugn på 120° tills innertemperaturen är 68°. Tag ut och låt vila i 20 minuter innan du skär upp köttet.

Victoriaplommon
• 6 st victoriaplommon
• 3 dl kalvfond (färdigspädd)
• 1 dl portvin
• 2 st strimmlade scharlottenlökar
• 1 kanelstång
• 1 lagerblad
• saften från apelsinen
• 1 msk smör
• maizenamjöl
• salt och svartpeppar

Fräs löken i smöret utan att få färg. Tillsätt kalvfond, portvin, apelsinsaft, kanelstång, lagerblad, salt och peppar. Koka 10 minuter och red av lätt med maizena. Dela och kärna ur plommonen. Låt dem sjuda i såsen 2 minuter innan servering.

Potatistips
Tag kall kokt färskpotatis och tryck till med en gaffel. Lägg på ett gott kryddsmör (t.ex. med gräslök, körvel, salt och peppar) och gratinera i förvärmd ugn på 200° i ca: 15 minuter.